Bedankt voor uw inschrijving op onze nieuwsbrief. U wordt per email op de hoogte gehouden van onze nieuwigheden.
2017-11-01
De Fransen, voor wie het een gezellige familietraditie is, zijn zeer grote liefhebbers van de driekoningentaart... Jaarlijks worden er de hele maand januari 30 miljoen driekoningentaarten verkocht, waarvan 2/3 gevuld met frangipane. Deze populaire versie met amandelcrème is gebaseerd op een recept uit het noorden van Frankrijk, in het zuiden van het land gaat de voorkeur naar de brioche.
De periode van de driekoningentaart is een jaarlijks hoogtepunt voor banketbakkers, en vertegenwoordigd tot 20 % van de dagelijkse omzet1. Dat terwijl er gedegen concurrentie is van de industriële driekoningentaart. Daar waar het belangrijk is om een traditionele driekoningentaart te kunnen aanbieden aan uw klanten bij een eerste bezoek, neemt dit niet weg dat u ze ook verrassen kan met innoverende recepten en exotische smaken. Deeg, vulling, decoratie… haal al uw ambachtelijke kennis uit de kast, en laat bij iedere versie van de driekoningentaart uw fantasie de vrije loop!
De oorsprong van de driekoningentaart gaat terug naar de saturnaliën, in de Romeinse tijd gevierd rond de winterzonnewende. Een dag lang werden de rollen omgedraaid, zoals in de tijd van Saturnus toen er geen onderscheid werd gemaakt tussen de mensen. In de taart werd een boon verstopt. Ook werd er een slaaf gekozen als «Koning van de dag», en al zijn wensen werden vervuld; een niet religieus ritueel zoals in de Gouden Jaren.
Pas in de 13de eeuw werd de driekoningentaart een religieuze traditie als onderdeel van het feest der Driekoningen. Deze gewoonte van een taart delen herdenkt de komst van de Drie Wijzen, die vanuit het Oosten naar Bethlehem waren gekomen om hun respect te betonen en cadeaus te schenken aan het kindje Jezus. De driekoningentaart werd gemaakt in verschillende vormen en smaken naar gelang de regio’s en plaatselijke gebruiken. Nog steeds wordt op 6 januari in alle landen en katholieke gemeenschappen Driekoningen gevierd. Misschien zijn Fransen grotere zoetekauwen, feit is wel dat zij de héle maand januari de driekoningentaart eten...
Verleid uw klanten met een driekoningentaart geïnspireerd op de rituelen uit Libanon, het land waar Driekoningen een diepgewortelde traditie is. In het Oosten is het zoete, subtiel gekruide gebak een eeuwenoude kunst. Voor de driekoningentaart spelen we hier met kruidige- en zoete ingrediënten. Dit zorgt voor onvergetelijke smaken!
De driekoningentaart is tevens een populaire traditie in de Zuid-Europese landen: Portugal, Spanje, Griekenland… Probeer eens te variëren met deze mediterrane traktaties!
Het is wel duidelijk dat de driekoningentaart oneindig veel mogelijkheden biedt, de één nog lekkerder dan de ander. Laat u gerust inspireren door tradities uit andere landen en neem uw klanten mee op wereldreis in uw winkel!
(1)Franse gegevens, uit de Franse media: http://www.francetvinfo.fr/culture/gastronomie/epiphanie-les-francais-fous-de-la-galette-des-rois_1255695.html, http://www.europe1.fr/economie/le-vrai-prix-de-la-galette-des-rois-367129