Door uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van cookies om uw ervaring met ons te delen, evenals de correcte werking en doelgroepmeting van onze website.

Niet meer tonen

TOP

Corman Artisan

Interviews

2018-03-01

Le farinier, op het kruispunt van frankrijk en libanon

Als leverancier van producten en uitrustingen voor bakkerijen-banketbakkerijen benadrukt Richard Chamaa in het bijzonder de kwaliteit van de grondstoffen: “Elke keuken staat of valt met de kwaliteit van haar grondstoffen. Of het gaat om specerijen voor een schotel of bloem of boter voor een dessert, het belangrijkste is de kwaliteit van de ingrediënten”. Zijn onderneming, Le Farinier, is gevestigd in Libanon en bevoorraadt niet minder dan 500 klanten.

De kwaliteit van de Europese producten

Zoals de ondernemingsnaam het aangeeft is de hoofdactiviteit bloem. Maar Le Farinier verkoopt ook een heel gamma grondstoffen om te voldoen aan de vraag van zijn klanten bakkers-banketbakkers. Teneinde hen een heel jaar een constante kwaliteit te garanderen importeert Richard Chamaa hoofdzakelijk Europese producten die vooral uit Frankrijk afkomstig zijn.

Hij legt uit: “Er zitten heel wat Franse merken in onze portefeuille, zoals bijvoorbeeld de Grands Moulins de Paris. Daarnaast bieden we eveneens Zwitserse en Belgische producten zoals de Corman-boter aan”.

Boter, een hefboom om zich te onderscheiden

Boter is een veelgebruikt product in de Libanese patisserie, of het nu gaat om toerboter of boter in blokken voor taarten, cakes en petits fours. Maar het zijn vooral de banketbakkers die met boter bakken. De grote distributiemerken die tegen de laagste prijs willen verkopen gebruiken eerder margarine.

Daarom dus is boter zo van hoofdbelang om zich te onderscheiden: Wanneer goede producten zoals kwaliteitsboter worden gebruikt, dan kan men zich onderscheiden van deze grootdistributie door de nadruk te leggen op de uitstekende kwaliteit en de huisgemaakte producten.

Franse specialiteiten in het hart van de Libanese bakkerijen-banketbakkerijen

De traditionele Libanese bakkerijen zijn echter zeldzaam geworden. Vandaag gaat het in het land vooral om grotere bakkerijen die een eerder vergelijkbaar, maar gevarieerd aanbod aanbieden: Arabisch brood, heel het gamma Franse broden, stokbroden, banketgebak en viennoiserie, maar ook kaas en charcuterie.

Om maar te zeggen dat Libanon gek is op de Franse specialiteiten: “Er zijn heel wat Franse chefs in Libanon aan het werk en de invloed van de Franse keuken is erg duidelijk in de desserts en het banketgebak”, preciseert Richard Chamaa.

Deze Franse stempel kan historisch gemakkelijk worden verklaard. Ze gaat terug tot het einde van de Grote Oorlog, wanneer Libanon bevrijd wordt van het Ottomaanse keizerrijk. Het land dat tot 1943, het jaar van zijn bevrijding, onder Frans bevel werd geplaatst was tot dan baklava’s gewend geweest en maakte nu de introductie van nieuwe producten zoals flans en croissants mee die tot vandaag de smaakpapillen van de lokale bevolking verwennen.

Banketbakker is één van de traditionele beroepen in Libanon. Libanezen houden erg vast aan hun cultuur en feesten graag, omdat dit momenten zijn die ze samen met familie en vrienden kunnen doorbrengen. De lokale vakmannen profiteren van deze gezellige ogenblikken om feestproducten of creaties aan te bieden die het beste van de Franse en de Libanese invloeden verenigen.